مقالات کاشی و سرامیک

تفاوت بین کاشی و سرامیک

گاهی تفاوت بین کاشی و سرامیک به کار برده شده در نمای داخلی و نمای خارجی ساختمان به‌اندازه‌ای است که در نگاهی کلی قابل‌تشخیص نیستند. درصورتی‌که این‌طور نیست. شاید این مصالح ساختمانی از نظر ظاهری و متریال به کار برده شده باهم شباهت داشته باشند؛ اما از کاربرد کاملاً متفاوت هستند. به همین دلیل است که اسامی مختلفی را برایشان در نظر گرفته‌اند.

در این مقاله کارشناسان خانه نو برای اینکه توضیحی جامع از تفاوت بین کاشی و سرامیک ارائه دهند، ابتدا به تعریف هر کدام و سپس به بیان تفاوت ها و شباهت هایشان خواهند پرداخت.

تعریف سرامیک

به‌طورکلی سرامیک (Ceramic) را ماده‌ای جامد غیرفلزی می‌دانند که از ترکیبات فلزی یا غیر تشکیل شده است. سپس تحت حرارت بالا شکل‌گرفته و تبدیل به ماده‌ای سخت می‌شود. البته این تعریفی از واژه سرامیک به‌عنوان کلمه‌ای یونانی است.

اما کارشناسان تعریفی دقیق تر از واژه سرامیک دارند:

از نظر ساختار شیمیایی سرامیک به مخلوطی از خاک رس، فلدسپات و ماسه می‌گویند که در دمایی بالا به واسطه شیشه منسجم میشود. ماده بدست آمده ماده ای بسیار سخت،غیر قابل انحلال در حلال ها و تقریبا گداز ناپذیراست.

تعریف کاشی

برخلاف سرامیک که خاستگاهی یونانی دارد، واژه کاشی برگرفته از صنعت کاشی‌کاری در شهر کاشان است. در قرن‌ها پیش این صنعت در لعاب‌کاری، رنگ‌آمیزی و خطاطی روی خشت خلاصه می‌شد. اما بعدها مصریان باستان متوجه شدند که با پخت آن می‌توان به مقاومت آن اضافه کرد و نامش را هم به سفال تغییر دادند.

بازهم صنعت به این تغییرات اکتفا نکرد و از سفال قطعه‌سنگی مصنوعی به ضخامت چندمیلی‌متری، لعاب‌کاری شده صیقلی و براق ساخت و آن را به شکل کاشی امروزی (Tile) درآورد.

دسته‌بندی کاشی و سرامیک

تا به اینجا با تعریفی کلی از کاشی و سرامیک آَشنا شدید. در واقع کاشی‌ها از نظر مقاومت به دو گروه عمده تقسیم‌بندی می‌شوند. کاشی‌های مورداستفاده در دیوار ساختمان را کاشی بدنه و کاشی‌هایی که به‌عنوان کف‌پوش استفاده می‌شوند، کاشی کف می‌گویند.

اما متخصصین امر برای سهولت بیشتر نام کاشی را برای دیوارپوش و نام سرامیک را برای کاشی کف انتخاب کرده‌اند. اما این دسته‌بندی به همین‌جا خلاصه نمی‌شود پس برای شناخت بیشتر همراه تیم خانه نو باشید.

دسته‌بندی کاشی برحسب بدنه

کاشی‌های بدنه را متناسب با کاربرد و لعاب به مدل‌های زیر تقسیم‌بندی می‌کنند:

کاشی پرسلانی

  کاشی پرسلانی به دلیل تحمل فشار پرس بالا و دمای پخت حدود 1250 درجه سانتی‌گراد به کاشی مقاوم تبدیل شده است. به همین خاطر از این کاشی فضاهای خارجی مثل حیاط که در معرض تردد و آب‌وهوای متغیر هستند، استفاده می‌شوند. علاوه بر این کاشی پرسلان کمترین میزان جذب آب را دارد.

کاشی بدون لعاب

همان‌طور که از اسم این مدل از کاشی پیداست، لعابی به‌عنوان پوشش روی « آن آن قرار نمی گیرد. پس انتخابی مناسب برای مکان هایی با رطوبت بالا نیستند.

کاشی لعاب‌دار

از کاشی لعاب‌دار برای جاهایی استفاده می‌شود که میزان رطوبت زیادی دارند. از مکان‌هایی که کاشی لعاب‌دار برای آنجا در نظر گرفته می‌شود می‌توان به سرویس بهداشتی و آشپزخانه اشاره کرد.

کاشی آجری

این مدل از کاشی را به این دلیل کاشی آجری نامیده‌اند که ظاهری زیبا و متفاوت مانند آجر دارند.

کاشی سالتیو یا مکزیکی

تا به اینجا دانستید که بعد از ترکیب‌کردن رس و آّب و سایر مواد شیمیایی باید آن‌ها را داخل کوره قرار دهید تا پخته شوند. اما این مورد درباره کاشی سالتیو صدق نمی‌کند. چراکه برای خشک‌شدن ترکیباتش از هوای آزاد و به‌صورت کاملاً طبیعی استفاده می‌شود.

در نظر داشته باشید که اگر از کاشی بدون لعاب مکزیکی استفاده می‌کنید، برای اینکه رطوبت به سطح زیرین نفوذ نکند، استفاده از درزگیر الزامی است.

دسته بندی سرامیک

سرامیک ها از نظر متریال به کار برده شده در تولیدشان به دو دسته سرامیک پرسلان و سرامیک غیر پرسلان تقسیم بندی می شوند.

سرامیک پرسلان یا چینی

سرامیک پرسلان به دلیل مواد استفاده شده در تولید آن از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. علاوه بر کیفیت مقاومت زیاد و تنوع بالا باعث شده که سرامیک چینی قیمت بالاتری هم نسبت به سایرین داشته باشد.

  • سرامیک پرسلانی پولیش شده

پرداخت های زیادی که روی این مدل از سرامیک انجام شده باعث می شود سطح بسیار براقی را داشته باشد. اما لازم به ذکر است که این مدل از سرامیک بدون لعاب است.

  • سرامیک پرسلانی بافت دار

برای آن دسته از افرادی که طرفدار طرح های طبیعی هستند سرامیک پرسلانی بافت دار بسیار مناسب است.

  • سرامیک پرسلانی لعاب دار

لایه ای نازک از لعاب این مدل از سرامیک را از سرامیک غیر پرسلانی لعاب دار متمایز کرده است.

  • سرامیک پرسلانی بدون لعاب

مدلی از سرامیک بدون لعاب که سطحی مات دارد.

  • سرامیک پرسلانی دولایه

داشتن لایه ای ضخیم برروی این سرامیک باعث شده آن را سرامیک پرسلانی دولایه بنامند.

سرامیک غیر پرسلان یا معمولی

مهم ترین تفاوت سرامیک غیر پرسلان با مدل پرسلانی مات بودن سطح آن است. همین مورد باعث می شود که گردو خاک روی سطح آن خیلی به چشم نیاید. علاوه براین سرامیک غیرپرسلانی دارای مقاومت و دوام پایین تر و جذب رطوبت بالاتری است.

تفاوت کلی بین کاشی و سرامیک

تفاوت اصلی این دو مدل از مصالح ساختمانی در میزان استحکام آن‌هاست. چراکه سرامیک وزن پرس بیشتری را تحمل می‌کند. به همین خاطر است که از سرامیک به‌عنوان کف‌پوش استفاده می‌شود.

اما سایر تفاوت های کاشی و سرامیک عبارتند از:

  • دماپخت بیشتری برای سرامیک در نظر می‌گیرند
  • کاشی‌ها پروسهٔ تولیدشان دو بار پخت و برای سرامیک تک پختی است
  • سرامیک معمولاً ضخیم‌تر و دارای ابعاد بزرگ‌تری هستند
  • مقاومت کاشی در برابر فشار کمتر از سرامیک است
  • جذب آب سرامیک نسبت به کاشی کمتر است
  • کاشی دارای تنوع طرح و رنگ بیشتری هستند
  • لعاب کاشی را براق‌تر از لعاب سرامیک در نظر می‌گیرند
  • کاشی کمتر پخته می‌شود. به همین دلیل طرح و رنگ کم‌رنگ‌تری دارد.

و کلام آخر…

هدف از نگارش مقاله تفاوت بین کاشی و سرامیک، آشنایی بیشتر کاربران با آن‌ها است. درباره تعریف جداگانه هرکدام صحبت کردیم ضمن اینکه به کاربردشان در ساختمان‌سازی هم اشاره‌ای داشتیم. جهت دریافت مشاوره و کسب اطلاعت بیشتر درباره این محصولات می‌توانید در قسمت تماس با ما با تیم خانه نو در ارتباط باشید.

برای دیوارپوش استفاده از کاشی بهتر است یا سرامیک؟

کاشی به دلیل ضخامت کمتر و تنوع رنگ و مدل بیشتر برای دیوارپوش پیشنهاد می‌شود.

برای استخر از کاشی استفاده کنیم سرامیک؟

کاشی به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت برای استخر مناسب‌تر است.

در نمای خارجی ساختمان سرامیک مناسب است؟

درواقع برای نمای خارجی به تراست از کاشی استفاده شود؛ اما مدلی از سرامیک پرسلان هم برای نمای بیرونی ساختمان در بازار موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *