انواع لعاب کاشی و سرامیک:
لعاب یک پوشش همانند شیشه است، که بر روی سطح بدنه کاشی و سرامیک قرار می گیرد، لعاب از ماده خشک اولیه ای تشکیل می شود و بعد از آسیاب شدن، با آب مخلوط می شود و به صورت خمیری رقیق یا دوغاب در می آید و با روش های مختلف میتوان آن را بر روی بدنه سرامیک و کاشی قرار داد و آن را داخل کوره قرار داد تا با دمای معین حرارت می بینند. همین اتفاق باعث می شود که محصول شما زیبایی و درخشندگی بیشتری داشته باشد و از طرفی استحکام آن نیز بیشتر خواهد شد.
نوع و رنگ لعاب به چه عواملی بستگی دارد؟
به فرمول و مواد تشکیل دهنده آن بستگی دارد و به این صورت شما می توانید با تغییر در ترکیبات تشکیل دهنده لعاب، رنگ ها و نمونه های جدید از لعاب را ابداع کنید.
انواع لعاب:
انواع لعاب از نظر ترکیبات شیمیایی:
-
لعاب های بدون سرب:
این نوع لعاب کاری در محدوده دمای 1150 تا 1200 درجه سانتی گراد انجام می شود و خود به 2 دسته تقسیم می شود.
1.بور دار
2.بدون بور
-
لعابهای سرب دار:
این نوع نیز خود به 2 دسته تقسیم می شود.
1.بور دار
2.بدون بور
انواع لعاب از نظر مقاومت در برابر عوامل شیمیایی:
لعاب ها بر اساس رفتار که در مقابل مواد شیمیایی از خود نشان می دهند به 3 دسته تقسیم می شوند.
1.لعاب های ضد بازی
- لعاب های دارای مقاومت بالا در برابر ترکیب شدن
- لعاب های ضد خاصیت اسیدی
انواع لعاب بر اساس ویژگی های ظاهری:
1.لعاب های اِنگوب:
بر روی بدنههای رنگی استفاده می شود و پوششی جهت بهبود اتصالات بین بدنه و لعاب اصلی می باشد.
2.لعاب های معرق:
لعاب های معرق دارای سختی کم، نرمی ،مقاومت به خوردگی و انحلال بالا می باشند.
3.لعاب های پرسلانی:
این گونه لعاب ها به خاطر مقاومت به سایش بالا، مقاومت به ضربه بالا و استحکام بالای خود به لعاب های سالورسالت معروف شده اند.
4.لعاب های مات:
این نوع از لعاب ها دارای مقاوت بالایی در برابر عوامل شیمیایی هستند.
5.لعاب های ترانسپارنتی ( شفاف):
لعاب های ترانسپارنت لعاب هایی می باشند که نور به راحتی از آنها عبور میکند. این لعاب ها برای بدنه های سفید و بدون رنگ مفید است زیرا کلیهی عیوب بدنه از روی سطح لعاب نمایان است. امروزه در کشورهای پیشرفته از لعابهای ترانسپارنت استفاده نمی شود.
انواع لعاب از نظر روش های تولید:
لعاب نمکی:
این مدل از لعاب کاری در کوره های سنتی با دمای پخت پایین در حدود 1200 درجه سانتی گراد انجام می شود و ماده مورد نظر برای لعاب از طریق روزنه هایی وارد کوره می شوند.
لعاب های فریتی:
این نوع لعاب کاری به 2 مدل تقسیم می شود.
- “لعاب فریتی سرب دار” می باشد که این نوع لعاب نقطه ذوب را پایین می آورد و حلال بودن رنگ را بالا میبرد.
- لعاب های فریتی بور دار هستند، بور یک عنصر قدرتمند می باشد که نقش شیشه سازی را برعهده دارد.
لعاب خام:
این نوع لعاب هیچ فرآیند پخت و حرارت دهی را نمی گذراند و ترکیبات آن با آب و الکترولیت آسیاب و مخلوط می شوند و بعد از 48 ساعت در حوضچه ها از آن ها استفاده می کنند. این نمونه لعاب ارزان است و مقاومت شیمیایی بالایی هم دارد.
در حوزه کاشی و سرامیک انواع لعاب بر اساس مقدار لعابی که بر روی محصول اعمال می شود مشخص می شود:
کاشی های دو پخت
کاشی پرسلانی(در این مقاله به طور کامل به کاشی های پرسلانی پرداخته ایم، کلیک کنید)
کاشی دیواری تک پخت
کف تک پخت